Parteneri Contact
Aquaponics home
Despre Aquaponics
Sisteme Aquaponics
Realizari
Recomandari
Proiect
Revista
Blog Aquaponics
Aquaponics
Sisteme Aquaponics
Faptul ca intre volumul de apa din bazin, densitatea pestilor per m3 de apa, cantitatea de hrana administrata zilnic, cantitatea dejectiilor produsa de pesti si dimensiunea culturii hidroponice care poate asigura epurarea efluentilor exista o corelatie stransa, ne-a determinat sa clasificam diferitele sisteme cunoscute in prezent pe criteriul volumului bazinelor pentru cresterea pestilor, astfel:
  • sisteme de capacitate mica, cu un volum mai mic de 3000 l;
  • sisteme de capacitate medie, cu volumul cuprins intre intre 3000 l si 10.000 l;
  • sisteme de capacitate mare, sau comerciala, al caror volum depaseste 10.000 l.
Trebuie precizat, de la inceput, ca aceasta clasificare se refera la un singur modul de sistem, asa cum va fi prezentat in continuare si ca prin instalarea unui numar mai mare de module capacitatea sistemului astfel creat va creste direct proportional. Din numarul extrem de mare al sistemelor aquaponics realizate pana in prezent le vom prezenta doar pe acelea care au constituit modelele de pionierat in domeniu.

Sisteme de capacitate mica

Aceste sisteme pot fi utilizate ca hobby sau pentru subzistenta. In general culturile hidroponice se realizeaza pe substrat solid (pietris, granul ede argila, etc.) Constructia lor este simpla si costul investitiei variaza intre 100 si 500 EUR. Pentru aceste sisteme consideram ca fiind reprezentative:
  • Sistemul creat de Ronald D. Zweig dintr-un butoi din fibra de sticla transparenta, cu diametrul si inaltimea de 1,5 m, avand un volum util de 2300 l, umplut cu apa in care sunt introdusi pesti si plante acvatice iar pe suprafata apei pluteste o placa de polistiren in care au fost practicate orificii circulare si canale radiale pentru amplasarea rasadurilor, ca in figura alaturata. Trei pietre de aer de dimensiuni mici sunt amplasate in bazin pentru oxigenarea apei. Un modul poate produce aproximativ 140 de capatani de salata si 50kg peste (specia Tilapia) intr-un ciclu de crestere a pestilor de 6 luni.
  • Sistemul creat de Travis W. Hughey din trei butoaie recuperate de cate 200 l fiecare, prin transformarea carora a realizat sistemul din figura alaturata. Un butoi constituie bazinul de acvacultura, alt butoi a fost sectionat longitudinal in doua jumatati care au fost umplute cu pietris de rau si constituie paturile de cultura hidroponica, iar al treilea butoi a fost sectionat transversal, la 1/3 din inaltimea lui, in doua tronsoane dintre care tronsonul "scurt" este folosit pentru cultura hidroponica pe strat de efluent iar tronsonul "lung", ca rezervor tampon pentru alimentarea cu efluent a paturilor hidroponice umplute cu pietris. Din butoiul cu pesti apa este pompata in mod continuu in tronsonul "scurt" din care printr-un preaplin curge rezervorul tampon si de aici este repartizata prin doua conducte in cele doua paturi cu pietris de unde curge inapoi in butoiul cu pesti. Apa se epureaza in doua etape: in tronsonul pentru cultura hidroponica pe strat de efluent si, ulterior, prin stratul de pietris. Cu un astfel de modul se poate obtine o productie de cca. 100 capatani de salata si 7 kg de peste (specia Tilapia) pentru un ciclu de crestere a pestilor, de 6 luni.
  • Sistemul comercializat de firma CropKing, Inc. din USA in forma unui kit complet care poate fi asamblat de cumparator, conform figurii alaturate.
Alte sisteme, realizate artizanal sau de firme specializate:


Sisteme de capacitate medie

Au fost create pentru a produce o cantitate de pesti si plante care sa asigure consumul familial intr-o gospodarie rurala si un mic excedent pentru comercializare.
Sistemul de referinta al acestei clase a fost realizat in Tallmansville, West Virginia, SUA, si testat de Freshwater Institute din Shepherdstown, West Virginia SUA. Sisntemul este alcatuit din doua module identice, amplasate pe o suprafata de teren de 100 m2.

Un modul are in compunerea sa un bazin de 3600 l care alimenteaza sase paturi de cultura paralelipipedice (2400x1200x300 mm) umplute cu pietris de rau. Alimentarea paturilor de cultura se face prin pomparea apei din bazin, iar reantoarcerea acesteia in bazin se face gravitational, ca in figura alaturata.

In situatia exploatarii pe intreaga durata a unui an, acest sistem poate produce aproximativ 400 kg de peste (specia Tilapia) si 3300 kg de produse vegetale.


Nelson and Pade, Inc., din USA, ofera intreaga gama de sisteme, de la sisteme de capacitate mica pana la sisteme comerciale. In clasa sistemelor de capacitate medie ofera kituri complete, ca cel din figura alaturata.


Joel Malcolm creaza, in Australia, un sistem din recipienti de tabla ondulata (figura alaturata) pe care-l face cunoscut sub denumirea de ‘Backyard aquaponics’. Ulterior isi dezvolta afacerea devenind furnizor de sisteme aquaponics de diferite capacitati. Sistemul este similar celui creat de Freshwater Institute.


Sisteme de capacitate mare

Aceste sisteme au fost create pentru a produce cantitati mult mai mari de pesti si plante decat sistemele prezentate anterior astfel incat sa devina o sursa de venit pentru cei care le implementeaza. Sistemul care a deschis seria acestei categorii si a fost reprodus in diferite variante in toata lumea, a fost realizat de profesorul James Rakocy la University of the Virgin Islands (UVI), din Insulele Virgine, Statele Unite ale Americii. Cu acest sistem au fost realizate, ani la rand, productii medii de 4,5 tone de peste (specia Tilapia) si peste 70 tone produse vegetale (salata, busuioc, bame, tomate, castraveti, pepeni galbeni, flori, s.a.), care au produs venituri de cca. 100.000 USD/an din vanzarea plantelor si cca. 35.000 USD/an din vanzarea pestilor.

Sistemul se compune din patru bazine de 7,8 m3 fiecare, pentru cresterea pestilor, doua separatoare de namol de 3,8 m3 fiecare, patru bazine de filtrare de 0,7 m3 fiecare, un bazin colector de 0,6 m3, un bazin de alimentare de 0,19 m3 si sase canale de 11,3 m3 fiecare pentru cultura hidroponica pe efluenti. Suprafata de teren ocupata este de 500 m2 din care cca. 214 m2 , de cultura hidroponica.
Home - Despre Aquaponics - Sisteme Aquaponics - Realizari - Parteneri - Recomandari - Blog - Contact
Aquaponics 2010 - Toate drepturile rezervate
Site dezvoltat de EEU Software