Parteneri Contact
Aquaponics home
Despre Aquaponics
Sisteme Aquaponics
Realizari
Recomandari
Proiect
Revista
Blog Aquaponics
Aquaponics

Prin cuplarea acvaculturii intensive cu o cultura horticola hidroponica si recircularea apei intre acestea, cele doua sisteme de cultura sunt puse in corelatie pentru a forma un sistem nou, de tip simbiotic, in scopul obtinerii unor productii de plante si pesti cu consum cat mai mic de apa, energie si bani.

In apa din sistemul nou creat se acumuleaza substante care provin din dejectiile pestilor si mancarea nedigerata sau neconsumata de acestia. Plantele si populatiile de bacterii Nitrosomonas si Nitrobacter, consuma aceste substante, redand apei calitatea initiala. Pentru acelasi tip de echipamente, specie de pesti si plante, raportul cantitativ dintre biomasa vegetala si biomasa piscicola influenteaza direct capacitatea de filtrare a sistemului.

Acest raport se converteste in raportul dintre cantitatea de hrana administrata si suprafata de cultura hidroponica. Daca acest raport este prea mare, continutul in saruri minerale, amoniac, nitriti si nitrati din sistem creste, depaseste capacitatea de absorbtie a plantelor, apa nu se epureaza corespunzator si devine, astfel, toxica pentru pesti, dar si pentru plante. Daca raportul este prea mic, plantele vor avea mai putine substante nutritive la dispozitie, astfel incat rata de crestere va scadea.

Rezulta ca, pentru a realiza o productie buna de plante si pesti, in contextul asigurarii unei epurari eficiente a apei, valoarea acestui raport trebuie mentinuta intre un maxim si un minim, care trebuiesc determinate. Aceasta preocupare devine obiectivul principal al proiectarii si, ulterior, al managementului sistemelor aquaponics.

Avand in vedere aceste aspecte, consideram ca pentru viitorii utilizatori ai sistemelor aquaponics, prezentate anterior, sunt utile cateva recomandari de care trebuie sa se tina cont in managementul sistemului respectiv si care pot servi ca repere pentru alegerea dimensiunii sistemului si tipului constructiv.

Alegerea sistemului
Alegerea sistemului trebuie efectuata in urma evaluarii catorva elemente, dintre care mentionam: scopul pentru care se implementeaza sistemul (hobby, subzistenta, comercial sau mixt), sursa de apa disponibila (retea, put forat, lac, rau, distanta, debit, calitate), suprafata de teren disponibila, perioada de productie (sezonier sau tot anul), marketingul produselor (in cazul comercializarii), furnizori (distanta, necesar de materii si materiale, ambalaje, transport, etc.)

Alegerea speciilor

Specii de pesti: Mai multe specii de pesti de apa dulce au fost adaptate sistemelor de acvacultura cu recircularea apei. Cele mai bune rezultate s-au obtinut cu tilapia, pastrav curcubeu, biban, specii din familia salmonidelor (Arctic charr), chanel catfish (Ictalurus punctatus), Pangasius barramundy (Lates calcarifer), Murray cod (Maccullochella peelii peelii). S-au obtinut rezultate foarte bune cu sisteme de crestere a scoicilor si racilor.

Specii de plante: Culturile de salata , spanac, busuioc, bame, menta , patrunjelul, iarba grasa (grasita, Portulaca oleracea), varza chinezeasca, stevia, nasturel (Nasturtium officinale) care nu au cerinte nutritionale deosebite, au dat rezultate foarte bune doar pe baza nutrientilor existenti in efluenti, productiile obtinute fiind de cateva ori mai mari decat cele pe sol. La culturi mai pretentioase, cum sunt cele de tomate, castraveti, ardei, s.a., rezultate foarte bune s-au obtinut prin tratamente suplimentare cu elementele care nu se gasesc in afluenti.

Managementul hranei
Hrana pestilor prezinta o importanta deosebita deoarece, pe de o parte reprezinta aproximativ 1/3 din costurile de exploatare iar pe de alta parte determina concentratia substantelor nutritive in efluenti. Exista o gama variata de produse fabricate ( pelete, granule sau sticsuri) sau pot fi preparate local. Se recomanda ca pastrarea hranei sa nu depaseasca trei luni si sa fie depozitata in spatii reci si uscate. Prelungirea duratei de pastrare se poate face prin depozitarea acesteia in spatii frigorifice sau congelatoare.

Pentru estimarea cantitatii de hrana necesara se poate folosi raportul de 3% kg hrana / kg pesti x zi. In exploatarea sistemelor, trebuie avut in vedere ca alimentarea excesiva conduce la cresterea concentratiei substantelor toxice in apa peste capacitatea de epurare a culturii hidroponice, iar alimentarea insuficienta nu produce cantitatea de nutrienti necesara dezvoltarii plantelor. Daca pestii sunt alimentati corect, efluentii contin un nivel suficient de ridicat de amoniac, nitriti, nitrati, fosfor, potasiu si alte micronutriente pentru a hrani plantele.

Managementul apei
Calitatea apei din sistemele aquaponics este influentata de interactiunea diferitelor substante chimice preexistente si produse in sistem. Oxigenul, dioxidul de carbon, pH-ul, alcalinitatea, duritatea si temperatura apei se afla intr-o relatie de interdependenta si produc efecte puternice asupra nivelului de stres, sanatatii pestilor si cresterii plantelor sau, altfel spus, a productivitatii sistemului. Densitatea pestilor in bazine, rata de crestere, cantitatea de hrana si variatiile climatice ale mediului ambiant produc modificari ale calitatii apei care trebuiesc monitorizate constant. Aceasta monitorizare se face cu ajutorul unor kituri de testare fabricate de firme specializate, la preturi accesibile si usor de folosit.

Sase surse de apa sunt folosite pentru alimentarea sistemelor aquaponics: izvoare, puturi (fantini), rauri (parauri, lacuri,iazuri, helestee), ape pluviale, acviferul freatic si reteaua publica de apa potabila. Fiecare din aceste surse prezinta avantaje si dezavantaje care trebuiesc analizate cu discernamant inainte de a selecta sursa de apa. In general izvoarele si puturile sun considerate cele mai bune surse de apa deoarece prezinta cele mai putine dezavantaje.

Managementul informatiei
Pentru a deveni un bun producator de pesti si plante in sistem aquaponics nu este neaparat necesar sa fiti specialist in piscicultura sau horticultura, dar inainte de a implementa unul dintre sistemele aquaponics:
  • documentati-va din literatura tehnica si de popularizare asupra sistemelor de acvacultura cu recirculare, aquaponics si cultura hidroponica pentru a va familiariza cu metodele de crestere a pestilor si plantelor. Incercati sa intrati in posesia unuia din manualele Aquaponic Food Production: raising fish and plants for food and profit, Desktop Aquaponics Booklet sau Introduction to Aquaponics DVD, de la Nelson and Pade, Inc.;
  • vizitati un sistem aquaponics existent pentru a va completa studiul teoretic cu imagini concrete;
  • urmati un curs de formare in domeniu;
  • stabiliti legaturi cu specialisti in culturi hidroponice si acvacultura pentru a-i putea solicita ori de cate ori veti avea nevoie de consultanta tehnica in domeniu;
  • participati la discutiile de pe forum-urile a caror adrese vi le punem la dispozitie sau pe blog-ul acestui site pentru a face schimb de opinii cu specialisti in domeniu si alti practicanti avansati sau incepatori;
  • evitati sa "reinventati roata" si implementati cat mai fidel unul dintre sistemele devenite deja populare, deoarece modul de functionare si productie al acestora este deja cunoscut si eliminati astfel o serie intreaga de riscuri;
  • incepeti ucenicia cu sisteme de capacitate mica pentru a va dezvolta cel de-al saselea simt;
  • proverbul "Fa intai masina sa mearga si apoi regleaza-i carburatorul" se aplica si in cazul incepatorilor in aquaponics.


Adrese de forum
Home - Despre Aquaponics - Sisteme Aquaponics - Realizari - Parteneri - Recomandari - Blog - Contact
Aquaponics 2010 - Toate drepturile rezervate
Site dezvoltat de EEU Software