Parteneri Contact
Aquaponics home
Despre Aquaponics
Sisteme Aquaponics
Realizari
Recomandari
Proiect
Revista
Blog Aquaponics
Aquaponics
Despre Aquaponics
Aquaponics este o tehnologie derivata din acvacultura traditionala, ca urmare a cercetarilor efectuate cu scopul de a reduce dependenta de sol, apa si resurse.

In mod traditional, acvacultura se practica in iazuri, helestee sau bazine speciale de mari dimensiuni. In scopul cresterii productivitatii si al reducerii dependentei de sol si sursa de apa, au fost create sistemele de acvacultura cu recirculare (Recirculating Aquaculture System - RAS), in care se se pot creste pana la 90 kg de peste per m3 de apa, obtinandu-se o reducere de cateva ori a suprafetei de teren ocupat si a volumul de apa necesar, comparativ cu acvacultura traditionala.

Dezavantajul densitatii mari de pesti il constituie cantitatea mare a dejectiilor care se acumuleaza zilnic in bazinele respective. Pentru eliminarea acesteia au fost concepute si realizate o multime de tipuri constructive si functionale de echipamente de epurare mecanica si biologica, oxigenare si sterilizare a apei, etc.

Valoarea ridicata a costurilor cu investitia si exploatarea acestor sisteme a orientat cercetarile in domeniul RAS catre gasirea unor solutii care sa reduca aceste costuri.

Astfel au inceput experimentarile care urmareau sa determine eficienta cu care plantele acvatice consuma substantele nutritive din apa poluata cu dejectiile pestilor, cu scopul de a le folosi pentru epurarea acesteia.

Cercetarile au fost extinse ulterior si asupra plantelor terestre, iar rezultatele au demonstrat ca apa din acvacultura contine substantele nutritive necesare cresterii plantelor si ca plantele absorb substantele respective intr-un ritm care permite din punct de vedere tehnic folosirea lor ca filtru biologic pentru epurarea apei astfel incat aceasta sa poata fi reutilizata in bazinele de acvacultura prin recirculare.

Aceste rezultate au condus la realizarea unei mari varietati de sisteme constructive care leaga in circuit hidraulic inchis bazinele pentru cresterea pestilor cu diferite sisteme de cultura hidroponica.

Cercetatorilor de la The New Alchemy Institute le este atribuit pionieratul in acest domeniu. Intre anii 1970 si 1980 apar in revista "The Journal of New Alchemists” articolele lui William McLarney "Irrigation of Garden Vegetables with Fertile Fish Pond Water" si "Further Experiments in the Irrigation of Garden Vegetables with Fertile Fish Pond Water", ale lui Ronald D. Zweig: “The Saga of the Solar-Algae Ponds” , “Three Experiments with Semi-Enclosed Fish Culture Systems” , “Investigations of Semi-closed Aquatic Ecosystems” , “The Birth and Maturity of an Aquatic Ecosystem” care deschid calea utilizarii sistemelor aquaponics.

In anul 1985, absolventul universitatii North Carolina State University, din SUA, Mark R. McMurtry, profesorul Douglas C. Sanders si Paul V. Nelson, realizeaza primul model experimental de sistem aquaponic pe care-l denumesc “Integrated Aqua-Vegeculture System”, care filtreaza efluentii unei culturi de Tilapia printr-un sistem de biofiltre cu nisip pe care planteaza tomate si alte vegetale.

La Agricultural Experiment Station din cadrul University of the Virgin Islands (UVI), St. Croix, primele experimentari au fost realizate de Barnaby Watten and Robert Busch care au publicat aceste rezultate in "Tropical Production of Tilapia (Sarotherodon aurea) and Tomatoes (Lycopersicon esculentum) in a small-scale recirculating water system."  Aquaculture, 41 (1984) 271-283. Elsevier Science Publishers. Cele mai notabile rezultate au fost obtinute insa sub conducerea Dr. James Rakocy.

La inceputul anilor 1990, Tom si Paula Speraneo, proprietarii S & S Aqua Farm de langa West Plains, Missouri, SUA, au modificat sistemul realizat la North Carolina State University prin introducerea conceptului de bioponics. Acestia au realizat sistemul aquaponics avand cultura hidroponica pe suport de pietris. Modelul realizat de ei a fost preluat de foarte multi practicieni in domeniu din intreaga lume.

Preluand modelul Speraneo, un colectiv de la The Freshwater Institute in Shepherdstown, West Virginia a realizat un sistem aquaponics si a publicat The Freshwater Institute Natural Gas Powered Aquaponic System - Design Manual, in care a prezentat detaliat modul de realizare al sistemului cu scopul de a furniza fermierilor asistenta tehnica necesara implementarii acestui sistem.

In anul 1997, Pekka Nygard si Stefan Goes, realizeaza dupa modelul Speraneo un sistem aquaponics in localitatea Harnosand din Suedia si pe care-l extind ulterior.

Americanii Rebecca Nelson sI John Pade lanseaza in anul 1997 revista, cu aparitii trimestriale, Aquaponics Journal.

In Australia Joel Malcolm preia sistemul Speraneo si realizeaza o prima instalatie folosind butoaie metalice pe care le umple cu pietris, denumindu-si sistemul “Backyard Aquaponics”, apoi realizeaza o diseminare eficienta care-l face cunoscut in intreaga lume.

In anul 2005, Travis W. Hughey (SUA), creaza dupa modelul Speraneo un sistem aquaponics de capacitate mica, realizat din butoaie de plastic recuperate, a carui constructie o prezinta intr-un manual pe care-l posteaza pe Internet fara taxe doar cu restrictia de a nu fi utilizat in scopuri comerciale. Datorita simplitatii constructive, sistemul este reprodus in foarte multi practicanti din intreaga lume.

In anul 2006, pe baza contractului de finantare incheiat cu Ministerul Agriculturii din Romania, in urma unei competitii de granturi pentru cercetare, un consortiu format din I.C.D.I.M.P.H Horting Bucuresti, I.C.D.E.A.P.A Galati, S.E.Aquaterra si Kaviar House, coordonat de I.C.D.I.M.P.H Horting Bucuresti incepe, pentru prima oara in Romania, un program complex de cercetare in domeniul aquaponics, cu scopul optimizarii acvaculturii intensive si superintensive a speciilor de pesti cu valoare economica ridicata. In cadrul acestui proiect se realizeaza prima statie pilot din Romania in care sunt amplasate module ale principalelelor sisteme aquaponics (UVI, Speraneo, Travis Hughey) pe care efectueaza cercetari.

Dintre avantajele pe care le prezinta aceste sisteme mentionam:
1. Consumul redus de apa in sistem, reprezentat doar de apa evaporata, consumata de plante si pierderi accidentale;
2. Productia de plante se obtine aproape fara costuri suplimentare, doar pe baza furajelor care se administreaza animalelor acvatice;
3. Protectia mediului, nemaifiind necesara evacuarea apelor uzate in mediul inconjurator;
4. Gradul de ocupare al terenului agricol, de cateva ori mai mic decat in cazul culturilor pe sol sau al acvaculturii traditiponale, pentru productivitati egale;
5. Complexitate tehnica redusa, care permite o intretinere si exploatere simpla a sistemului;
6. Posibilitatea obtinerii unor productii ecologice de plante;
7. Posibilitatea amplasarii in orice zona geografica, in mediu rural sau urban.
8. Posibilitatea utilizarii ca hobby, in scop de subzistenta sau comercial.

Principalele dezavantaje sunt:
1. Numarul relativ mare al variantelor de configurare a sistemului conduce la rezultate cu probabilitati egale de succes sau esec;
2. In cazul sistemelor amplasate in spatii protejate, consumul ridicat de energie in perioada rece a anului, similar cu cel al serelor incalzite. Folosirea unor surse de energie neconventionala (solara, geotermala, eoliana, biogaz, etc.) maresc in mod semnificativ eficienta energetica a sistemului.
3. Oprirea accidentala a curentului electric pe durate mari determina oprirea recircularii apei in sistem si implicit a procesului de epurare, fapt care produce cresterea concentratiei substantelor toxice in bazine si implicit moartea animalelor acvatice.
Home - Despre Aquaponics - Sisteme Aquaponics - Realizari - Parteneri - Recomandari - Blog - Contact
Aquaponics 2010 - Toate drepturile rezervate
Site dezvoltat de EEU Software