Cultura verzei chinezeşti (Pak Choi)

Dintre cele câteva sute de plante legumicole care se cultivã la ora actualã pe plan mondial, în ţara noastrã se cultivã tradiţional cca. 70 de specii şi varietãţi, numeroase alte legume nu se cunosc sau se cultivã pe suprafete mici. Varza chinezeascã (Brassica campestris Chinensis group var. utilis) Shanghai pak choy, Pak choi (En), Chingensai (Jpn), face parte din grupa plantelor legumicole mai puţin cunoscute la noi în ţarã dar care, datoritã conţinutului biochimic (105 mgCa/100g; 0,8 mgFe/100g, 45mg Vit.C/100g, 19mg Mg/100g, 37 mgP/100g, 3000 iu Vit.A/100g, 0,500 mgVit.B3/100g, etc.) şi calitãţilor organoleptice, se valorificã la preţuri atractive în strãinãtate.

Având în vedere aceste considerente şi rezultatele foarte bune obţinute, în strãinãtate,  în continuare voi prezenta tehnologia de culturã a Pac Choi în sistem aquaponics comercial.

La fel ca la culturile de salata, spanac, busuioc si producerea Pac Choi se realizeazã în douã etape: producerea rãsadurilor şi creşterea acestora în sistemul aquaponics.

Producerea rãsadurilor

Producerea rãsadului se realizeazã în sere înmulţitor sau o zonã din serã delimitatã astfel încât sã asigure parametrii de microclimã necesari germinãrii şi formãrii rãsadului.

Insãmânţarea se face, la fel ca la salatã, spanac, busuioc, în cuburi sau discuri de de rockwool (vatã mineralã), prevãzute cu orificii având diametrul de cca. 4 mm pentru rãdãcinã, amplasate în tãvi acoperite cu folie de pvc pentru a menţine umiditatea. In primele 24 de ore cuburile sunt irigate cu apã distilatã timp de 15 min la intervale de 12 ore şi menţinute la 50 micromoles/m-2s-1 şi o temperaturã de 20 oC. Dupã aceastã perioadã, nivelul de iluminare se va menţine la 250 micromol m-2s-1 , cu o fotoperiodicitate de 12 h, iar temperatura se va menţine la 20 oC. Dupã aceastã perioadã se adaugã o soluţie nutritivã, dintre cele utilizate tradiţional, care sã aibã conductivitatea de 1200 microS cm-1, pH-ul 5,8, cu posibilitatea de a adãuga hidroxid de potasiu. Din acest moment, pe toatã durata de menţinere în sera înmulţitor temperatura va fi de 25 oC iar iluminarea de 250 micromol m-2s-1. Irigarea se va efectua timp de 15 min, la intervale de 12 h pânã în ziua a 6-a, iar fotoperiodicitetea va fi de 24 de ore. In a treia zi se va îndepãrta folia de plastic care a asigurat menţinerea umiditãţii. In cea de-a patra zi se vor îndepãrta din cuburi dublurile, pentru a asigura uniformitatea culturii şi se va determina procentajul germinãrii. In ziua a 6-a, plantele sunt dezvoltate suficient (fig.1) pentru a efectua sortarea rãsadurilor în funcţie de mãrime şi dezvoltarea foliarã (aprox. 1cm diametru). In medie la sortare cad cca. 20 – 30% din rãsaduri. Din ziua a 7-a se va mãri ritmul de irigare de la 2 la 4 perioade în 24 h, fiecare perioadã având o durata de 15 min. In a 10-a zi rãsadurile au o dezvoltare care permite transplantarea lor în sistemul aquaponic.

Creşterea în sistemul aquaponic

Transplantarea se efectueazã “bucatã cu bucatã”, având grijã ca rãdãcinile sã nu se deshidrateze pe durata transportului şi plantãrii. Densitatea de plantare va fi de aproximativ 36 plante / m2. Factorii de mediu vor fi menţinuţi la urmãtoarele valori pânã la recoltare: temperatura 25o C ziua şi 20o C noaptea, pH-ul 6,5 – 6,8, armonizat cu pH-ul recomandat pentru specia de peşti aflatã în acvaculturã, DO min 4 mg/l,  iluminarea peste 17 mol m-2d-1, umiditatea relativã 30 – 70%.

In functie de stadiul de dezvoltare in ziua a 17-a se va efectua rãrirea plantelor pe plãcile flotante astfel încât sã li se asigure distanţa necesarã dezvoltãrii ulterioare. Dezvoltarea plantelor va fi supravegheatã zilnic astfel încât sã se poatã interveni atunci când apar modificãri ale factorilor de mediu şi mai ales ale efluenţilor din acvaculturã. Cultura nu ridicã probleme deosebite, Pac Choi fiind o plantã rezistentã.

Dacã au fost respectate cerinţele tehnologice, dupã aproximativ 35 de zile, dezvoltarea plantelor permite recoltarea lor.

Recoltarea

In faza de recoltare, plantele ating în medie o greutate de 450 g / buc, sunt turgescente şi din acest motiv foarte fragile. Recoltarea lor trebuie efectuatã cu grijã pentru a nu produce secţionarea frunzelor, cozilor sau desprinderea lor din buchet.

Imediat dupã recoltare, plantele pot fi ambalate şi trimise spre comercializare sau depozitate în vederea comercializãrii ulterioare. Ambalarea cãpãţânilor se face, în general, în folie contractilã şi se grupeazã mai multe cãpãţâni în casete sau lãdiţe.

Depozitarea lor se face în spaţii frigorifice, la 1- 5 0C, dupã ce au fost în prealabil prerãcite pânã la aceastã valoare. Durata medie de prerãcire variazã de la 5 la 25 min în funcţie de sistemul ales. Plantele ambalate în folie de plastic îşi pãstreazã calitatea în spaţii frigorifice timp de aproximativ 6 – 7 zile.  Se recomandã ca transportul plantelor pe distanţe mari sã fie efectuat în vehicule frigorifice.

Articol publicat în revista Ferma nr. 11 (66) – noiembrie 2008, autor Cristian Anton BULBUC

This entry was posted in Tehnologii plante. Bookmark the permalink.

23 Responses to Cultura verzei chinezeşti (Pak Choi)

  1. Stogianis Kozaridis says:

    Buna Cristian!

    Vreau sa te felicit pentru activitatea de pe acest blog. Sunt convins ca aquaponia are un potential imens putand rezolva o parte din problemele alimentare mondiale.

    Locuiesc in Timisoara insa in prezent sunt in Florida, SUA unde am vizitat doua ferme aquaponice:
    1. http://www.greenacreorganics.biz/ (comerciala)
    2. http://aquaponicscommunity.com/profile/SahibPunjabi (experimentala)

    Am achizitionat si cartea Sylviei Bernstein: http://www.theaquaponicstore.com/Aquaponic-Gardening-A-Step-by-Step-Guide-p/evaas002.htm

    Sunt interesat in creearea propriului sistem, de marime medie, momentan ma informez din mai multe surse. Spune-mi te rog daca ai finalizat sera din imagine, daca ai pornit cultivarea, daca poti posta fotografii reale.

    Merci. 🙂

  2. admin says:

    Thanks for the e-mail. We stay in contact if you write me directly at: cristian.bulbuc @ yahoo.com

  3. FapTurbo says:

    Am găsit acest post mai devreme astăzi, în timp ce înbiroul Foarte util a trimis legătură într- mă şi va fi cel mai probabil marcaj atunci când fac o acasă , dar vreau să vă spun :
    Sick la moarte de suflare bani pe aşa-numitele ” impotriva Forex ” , care promit ” fără pierderi ” şi sfârşesc prin a violat contul dvs. de mii de oameni ? Aflaţi secretul care a transformat în cele din urmă pe piaţa valutară în numerar propria mea maşină privată complet pe pilot automat … Indiferent de experienţa dumneavoastră , acest lucru va lucra pentru tine !
    Ai putea fi în vacanţă în Bahamas , în timp ce acest serviciu unic absoarbe movile de profit în contul tău !
    Încearcă-l pe forextradersreview.com ! Fx Secrets Signals

  4. It’s truly a nice and useful piece of info. I am glad that you just shared this helpful info with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

  5. Hello my family member! I want to say that this post is amazing, great written and include almost all important infos. I’d like to see more posts like this .

  6. Hiya very cool site!! Guy .. Excellent .. Superb .. I’ll bookmark your site and take the feeds also?I am glad to search out numerous helpful information here in the submit, we need develop extra techniques on this regard, thank you for sharing. . . . . .

  7. I do accept as true with all of the ideas you’ve offered on your post. They are really convincing and will certainly work. Nonetheless, the posts are too quick for novices. Could you please prolong them a little from subsequent time? Thank you for the post.

  8. Hey there! I’ve been reading your site for some time now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Kingwood Tx! Just wanted to tell you keep up the good work!

  9. Am un pic de dificultate a vă abona la RSS, în orice caz, am carte marcat acest mare site-ul, este destul de util, plus umplut cu informatii.

  10. Hello there, simply turned into aware of your blog thru Google, and found that it is really informative. I?m gonna watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future. A lot of other folks will be benefited from your writing. Cheers!

  11. Fabricarea şi instalarea de oţel Steel Company ” SMK Engineering ” este utilizat pe scară largă în multe domenii ale agriculturii, industriei , logistica , divertisment şi sport .Oţel noastre cu diferite tipuri de acoperire pot fi folosite ca fermele de animale şi păsări de curte , depozite , adăposturi pentru echipamente , site-uri de manipulare , instalaţii industriale , comerciale , sportive şi de divertisment pavilioane .Preţuri rezonabile , performanţa excelentă a lucrărilor de construcţii , termene de fabricaţie , de 3 ani garantie si service pe durata de funcţionare – sunt principalele avantaje ale companiei noastre . În plus , ne propunem o serie de proiecte -cadru cort de reconstrucţie şi grajduri agricole , în prezenţa de structuri de sprijin la cele mai mici preţuri .
    take a chance on smken.ru

  12. Ar trebui să luaţi în considerare de fapt , angajată în crearea acestui weblog într-o autoritate semnificativă pe această piaţă . Ai evident un mâner de abordare a subiectelor toată lumea pare să fie căutaţi pe acest site şi oricum ai putea , eventual, cu siguranta , chiar câştiga un dolar sau doi în afara de unele reclame . S-ar putea explora următoarele subiecte actuale şi creşterea cantităţii de a scrie UPS ce plasati sus şi vă asigur că aş începe să vedeţi unele trafic superbe concentrat în cadrulaproape de viitor . Doar un gand , noroc în nu contează ce faci!

  13. Place foarte mult de propriul web site-uri detalii! Fără îndoială că o ofertă minunată de date care este extrem de util . Carry privind publicarea de a deţine şi pe care voi continua studierea prin ! Noroc.

  14. Felicitări pentru care poseda de fapt, unul dintre uneleblog-uri subtile Ive ajunge în timp , în unele ! Ei pur şi simplu minunat cât de mult veţi avea capacitatea de a contempla departe de un lucru practic pur şi simplu din cauza modului vizual este uimitoare . Youve loc colectiv, un incredibil weblog site-ul spaţiu – mare grafica , filme , aspect . Aceasta este de fapt un site trebuie să – vedea web!

  15. Rich says:

    Webmaster, I am the admin at SEOPlugins.org. We profile SEO Plugins for WordPress blogs for on-site and off-site SEO. I’d like to invite you to check out our recent profile for a pretty amazing plugin which can double or triple traffic for a Worpdress blog. You can delete this comment, I didn’t want to comment on your blog, just wanted to drop you a personal message. Thanks, Rich

  16. An fascinating discussion is worth comment. I think that you should publish much more on this subject, it may not be considered a taboo subject but commonly people today aren’t enough to communicate on like subjects. Towards the next. Cheers

  17. fantastic put up, very informative. I’m wondering why the other experts of this sector do not understand this. You should proceed your writing. I am confident, you have a great readers’ base already!

  18. We loved your website so much we added it to our sites to visit list at http://www.usbhubreview.net/sites-we-like Complete the FREE offer to make it permanent.

  19. My partner and I stumbled over here coming from a different page and thought I should check things out. I like what I see so now i am following you. Look forward to looking into your web page yet again.

  20. Asta chiar rezolvat problema mea, vă mulţumesc!

  21. Ma intreb acum, dacă putem vorbi despre statisticile site-uri – volumul de căutare, etc, am încercat să site-uri pot cumpăra prin adspace – lasă-mă să ştiu dacă putem vorbi despre preţuri şi fleacuri. Noroc mate faci o treabă excelentă, deşi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *