Cultura salatei în sisteme aquaponics.

Tehnologiile de culturã a plantelor horticole în sistemele aquaponics sunt asemãnãtoare tehnologiilor de culturã hidroponicã tradiţionale. Mediul de culturã, granular sau lichid, folosit impune principalele operaţiuni tehnologice şi structura sistemului. Caracteristicile microclimei din serã (temperatura, umiditatea relativã, CO2, iluminarea) şi ale apei din bazinele de acvaculturã (oxigenul dizolvat, pH-ul, conductivitatea electricã) influenţeazã, la rândul lor, tehnologia de culturã prin operaţiile de reglare a valorilor acestor parametri în jurul valorilor cerute de cultura respectivã.

Cerinţele culturii de salatã

Temperatura, influenţeazã activitatea enzimaticã care, la rândul ei influenţeazã procesele chimice la nivelul plantei. Pentru cultura salatei, se recomandã menţinerea temperaturii aerului în jurul valorilor de 24 0C în timpul zilei şi 19 0C în timpul nopţii

Umiditatea relativã (UR), influenţeazã transpiraţia plantelor, care la rândul ei influenţeazã eliminarea substanţelor nutritive şi dezvoltarea bolilor. Se recomandã menţinerea valorii UR în domeniul 30% – 70%.

Concentraţia de CO2 din aer, influenţeazã fotosinteza. Se recomandã o concentraţie de 1000 ppm în cursul zilei şi 350 ppm pe timpul nopţii.

Iluminarea, influenţeazã fotosinteza plantelor şi se mãsoarã cu ajutorul unui senzor care dã valoarea radiaţiei active pentru fotosintezã în micromoles/m2s/sec fiind diferitã de valoarea radiaţiei luminoase masuratã în lux. Pentru salatã se recomandã menţinerea valorii de 17 moles/m-2zi-1, ca rezultantã a radiaţiei solare şi iluminãrii suplimentare.

Oxigenul dizolvat, influenţeazã asimilarea oxigenului şi a carbohidraţilor de cãtre plantã. Fãrã oxigen dizolvat, se produce etanol care, prin acumulare poate produce moartea plantei. Se recomandã valori peste 4 mg/l.

pH – ul, influenţeazã asimilarea sãrurilor din apã. Se recomandã menţinerea pH-ului între 5,6 şi 6,0.

Conductivitatea electricã, mãsoarã prezenţa sãrurilor în apã. Creşterea sau diminuarea valorii conductibilitãţii electrice se realizeazã prin adãugare de sãruri, respectiv diluare cu apã purã (obţinutã prin osmozã inversã). Se recomandã menţinerea valorii conductibilitãţii electrice între 1150 şi 1250 microS / cm.

Tehnologia de culturã

Seminţele

Seminţele de salatã care se gãsesc în comerţ nu trebuiesc tratate înainte de însãmânţare. Depozitarea lor se va face în spaţii uscate la temperatura de 4 0C. Dacã se doreşte obţinerea unui randament ridicat al producţiei se recomandã folosirea seminţelor de cea mai bunã calitate.

Mediu de culturã granular

Cultura se realizeazã, în general, prin semãnare directã în paturile de culturã sau prin plantarea de rãsaduri obţinute în sere înmulţitor. Când se face semãnarea directã, seminţele se distribuie se distribuie fie prin imprastiere, cu conditia asigurãrii unei distribuiri uniforme a acestora, fie în rânduri. Dupã apariţia rãsadurilor, se face rãrirea la distanţe care sã permitã dezvoltarea lor ulterioarã.

Mediu de culturã lichid

Cultura salatei pe film de lichid şi cultura flotantã se realizeazã în douã etape: producerea rãsadurilor şi creşterea acestora în sistemul hidroponic.

Producerea rãsadurilor

Producerea rãsadului se realizeazã în sere înmulţitor sau o zonã din serã amenajatã special pentru a permite asigurarea parametrilor de microclimã necesari germinãrii şi formãrii rãsadului.

O variantã constã în folosirea pentru însãmânţare a cuburilor sau discurilor de Rockwool (vatã mineralã) hidratatã cu apã cu pH de 5,5 – 6,0 care sunt amplasate în tãvi din plastic aseptizate prin spãlare cu o soluţie adecvatã.

Pentru primele 24 h dupã însãţmânţare, iluminarea se menţine la 50 micromol m-2s-1 cu o fotoperiodicitate de 24 h, iar temperatura la 20 0C. Tãvile sunt acoperite cu o folie de plastic pentru a pãstra umiditatea.

In prima zi dupã însãmânţare, cuburile sunt irigate cu o soluţie fertilizantã din comerţ (pH 5.5-6.1 and EC 0.5 mS/cm) care conţine, în general, 150 ppm N, 54 ppm P, 250 ppm K, 134 ppm Ca, 2.5 ppm K, 33 ppm Mg şi urme de alte elemente, în diluţie de 50%, iar pH-ul se ajusteazã cu acid fosforic. Temperatura aerului se mãreşte la 25 0C, iluminarea la 250 micromol m-2s-1, fotoperiodicitatea se menţine la 24 h. Irigarea se realizeazã timp de ¼ h la intervale de 12 h, pânã în ziua a 6-a.

In ziua a doua, se îndepãrteazã folia de plastic protectoare. In a treia şi a patra zi se îndepãrteazã dublurile seminţelor germinate din cuburi şi se determinã procentul de germinare. In a 6-a zi se poate efectua îndepãrtarea plantelor dezvoltate necorespunzãtor. Tot acum se micşoreazã intervalul de irigare de la 12 h la 6 h, menţinând durata, constantã, la ¼ h. In zilele urmãtoare se dezvoltã frunzele şi rãdãcinile, astfel încât dupã cca.11 zile de la însãmânţare, rãsadurile pot fi mutate în sistemul aquaponics.

Cuburile sau discurile de Rockwool cu rasad se introduc în gãurile practicate în plãcile din polistiren care plutesc pe stratul de efluent din canalele de culturã în sistem flotant sau, dupã caz, în canalele cu film de efluent. Dacã se folosesc plãci întregi de dimansiuni 1000 x 1000 mm sau 1000 x 500 mm, gãurile sunt dispuse la distanţa necesarã dezvoltãrii normale a plantelor astfel încât nu va fi necesarã rãrirea ulterioarã, iar dacã se folosesc plãci de 100 x 100 mm, incepând din a 21-a zi va fi necesarã rãrirea plantelor. Parametrii de mediu se menţin constanţi pânã în aproximativ a 35-a zi cãnd se poate începe recoltarea.

Recoltarea şi stocarea

Dacã parametrii tehnologici şi de microclimat au fost respectaţi, dupã aproximativ 35 de zile de la însãmânţare se începe recoltarea salatei. Cãpãţânile de salatã recoltate pot fi ambalate imediat şi trimise spre comercializare sau depozitate temporar în spaţii frigorifice în vederea ambalãrii şi comercializãrii ulterioare. Temperatura idealã de pastrare este de 10C. Inainte de a fi introduse în spaţiile de depozitare temporarã, salata trebuie prerãcitã pentru a nu deregla temperatura din interiorul depozitului frigorific.

Articol publicat în revista Ferma nr. 9 (64) – septembrie 2008, autor Cristian Anton BULBUC

O a doua variantã (2010) constã în utilizarea taviţelor alveolare, din polistiren expandat, pentru rãsaduri. Insamanţarea se face in alveolele umplute cu turbã, la distanţa prestabilitã pentru a permite dezvoltarea ulterioarã, iar dupã cca.11- 14 zile, când s-au dezvoltat plantulele, tãviţele se mutã în canalele sistemului aquaponics. In imaginile urmãtoare este prezentatã evoluţia culturii de salatã realizatã in prima staţie pilot din România (la ICDIMPH Horting).

tavite cu rasad amplasate la 21 sept.2010

(clic pe imagine pentru a o mari)  

la 20 de zile în sistemul aquqponics (clic pe imagine pentru a o mari)

dezvoltarea radiculara (clic pe imagine pentru a o mari)



This entry was posted in Tehnologii plante. Bookmark the permalink.

36 Responses to Cultura salatei în sisteme aquaponics.

  1. Rich says:

    Webmaster, I am the admin at SEOPlugins.org. We profile SEO Plugins for WordPress blogs for on-site and off-site SEO. I’d like to invite you to check out our recent profile for a pretty amazing plugin which can double or triple traffic for a Worpdress blog and we just posted a video showing the plugin in action. You can delete this comment, I didn’t want to comment on your blog, just wanted to drop you a personal message. Thanks, Rich

  2. I will right away snatch your rss feed as I can not to find your e-mail subscription hyperlink or newsletter service. Do you’ve any? Kindly allow me realize in order that I could subscribe. Thanks.

  3. Gemelu says:

    lucrez la un sistem aquaponic dupa modelul Speraneo confectionat dintr-un rezervor recuperat, mai exact dintr-un container IBC. Sistemul va folosi metoda flood & drain in pat de cultura din pietris de rau cultura fiind de salata, varza choi etc. Pregatesc rasadurile ce vor fi plantate, dar nu stiu ce nutrienti sa folosesc. Rasadurile vor fi pregatite in pahare de unica folosinta cu substrat:
    de pamant de flori (varianta 1) care a avut rezultate slabe si incerc alte variante–
    de cocopeat (varianta 2)
    de bile de argila expandata (varianta 3)
    cuburi din vata minerala (varianta 4) mai putin agreata deoarece vata minerala nu se poate recicla, devenind un deseu poluant pentru mediu.
    As prefera ca paharele in care am semanat rasadul, avand orificii destul de mari pentru extinderea radacinilor sa ramana ca suport pentru plante, ingropand paharul in pietrisul patului de cultura.
    Puteti sa-mi recomandati ce nutrienti (cu denumire comerciala si loc de unde s-ar putea cumpara) sa folosesc in faza de pregatire a rasadului in sistem hidroponic?

  4. Terrific paintings! This is the kind of info that are supposed to be shared across the net. Disgrace on Google for no longer positioning this submit higher! Come on over and discuss with my website . Thanks =)

  5. Hi there, I found your site by the use of Google while looking for a related matter, your web site came up, it looks great. I have bookmarked to favourites|added to my bookmarks.

  6. icd 9 says:

    Just want to say your article is as amazing. The clarity in your post is simply spectacular and that i can assume you are a professional on this subject. Well together with your permission let me to grab your feed to keep updated with drawing close post. Thanks 1,000,000 and please carry on the enjoyable work.

  7. Hiya very cool blog!! Guy .. Excellent .. Amazing .. I will bookmark your web site and take the feeds also?I am happy to seek out numerous helpful info here within the submit, we need develop extra techniques in this regard, thanks for sharing. . . . . .

  8. Hello Web Admin, I noticed that your On-Page SEO is not that great, for one you do not use all three H tags in your post, also I notice that you are not using bold or italics properly in your SEO optimization. On-Page SEO means more now than ever since the new Google update: Panda. No longer are backlinks and simply pinging or sending out a RSS feed the key to getting Google PageRank or Alexa Rankings, You now NEED On-Page SEO. So what is good On-Page SEO?First your keyword must appear in the title.Then it must appear in the URL.You have to optimize your keyword and make sure that it has a nice keyword density of 3-5% in your article with relevant LSI (Latent Semantic Indexing). Then you should spread all H1,H2,H3 tags in your article.Your Keyword should appear in your first paragraph and in the last sentence of the page. You should have relevant usage of Bold and italics of your keyword.There should be one internal link to a page on your blog and you should have one image with an alt tag that has your keyword….wait there’s even more Now what if i told you there was a simple WordPress plugin that does all the On-Page SEO, and automatically for you? That’s right AUTOMATICALLY, just watch this 4minute video for more information at. WordPress Seo Plugin

  9. Its like you learn my mind! You seem to understand a lot approximately this, like you wrote the book in it or something. I believe that you simply can do with some percent to power the message house a bit, but other than that, this is wonderful blog. A great read. I’ll certainly be back.

  10. My brother recommended I would possibly like this website. He was once entirely right. This submit actually made my day. You can not believe simply how so much time I had spent for this information! Thanks!

  11. Just desire to say your article is as surprising. The clearness for your put up is simply cool and i could assume you are a professional on this subject. Fine together with your permission let me to take hold of your RSS feed to stay updated with coming near near post. Thanks one million and please keep up the gratifying work.

  12. Hello Webmaster, I noticed that http://aqua-ponics.ro/blog/?p=41 is ranking pretty low for some keywords, this may be due to the new Google Panda update, or it could be due to a variety of other factors. I’m sure you already know about On-page SEO, where Google cares highly about proper formatting of various H1/H2/H3 tags, having your main keyword appear in the beginning of your post and having your post end with the keyword, along with having keyword related alt tags and very relevant LSI. However, you do not seem to have the proper Keywords or relevant Keywords in your posts and in the website. Right now you need a tool or plugin that will allow you to check on Keyword insights, search trends and check for backlink analysis and to find out your Keyword competition. To find a Keyword Plugin that combines both Keyword Research and has the ability as a Rank Checker is what WordPress Seo Keyword, please check out our 5 minute video.

  13. worm farming says:

    Make sure you inform me it did wonders perfect? When i wont wish to sumit them again merely aren’t required to! Sometimes the blog glitced away or perhaps i will be a good simpleton, the second selection doesn’t amaze us : ). appreciate it with your wonderful site!

  14. Terrific work! This is the type of information that should be shared around the web. Shame on the search engines for not positioning this post higher!

  15. I think this is one of the most important info for me. And i’m glad studying your article. However should remark on few normal things, The web site taste is great, the articles is truly great : D. Excellent activity, cheers

  16. UttellUsarp says:

    I was just searching for this info for some time. After 6 hours of continuous Googleing, finally I got it in your website. I wonder what’s the Google’s problem that doesn’t rank this type of informative sites closer to the top. Usually the top websites are full of garbage.

  17. one good guy says:

    Really great article with very interesting information. You might want to follow up to this topic!?! 2011

  18. I just added your website on my blogroll. Really enjoyed reading through. Excellent information!

  19. Fantastic beat ! I would like to apprentice while you amend your web site, how could i subscribe for a blog website? The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea web hosting | cheap cpanel hosting |

  20. I was studying some of your posts on this site and I think this site is rattling instructive! Continue posting . best vps host | best vps host |

  21. As soon as I detected this web site I went on reddit to share some of the love with them. unmetered vps | cpanel vps |

  22. I am impressed with this web site , really I am a fan .

  23. Clark says:

    Vous avez de bons points il, c’est pourquoi j’aime toujours verifier votre blog, Il semble que vous etes un expert dans ce domaine. maintenir le bon travail, Mon ami recommander votre blog.

    Mon francais n’est pas tres bon, je suis de l’Allemagne.

    Mon blog:
    Meilleur taux aussi Rachat De Credit bancaire

  24. Fantastic blog! I genuinely love how it is easy on my eyes as well as the facts are well written. I am thinking how I might be notified whenever a new post has been made. I have subscribed to your rss feed which must do the trick! Have a nice day!

  25. I like this website because so much useful material on here : D.

  26. Bali Villa says:

    I always was interested in this topic and stock still am, thanks for posting .

  27. Jolie says:

    Perfect piece of work you have done, this website is really cool with superb info .

  28. I know you probably have to disagree, but if you can’t beat them, join them.

  29. I just added your blog site to my blogroll, I pray you would give some thought to doing the same.

  30. auto repair says:

    found your site on del.icio.us today and really liked it.. i bookmarked it and will be back to check it out some more later

  31. Жанна says:

    У вас можно статьи копировать ?

    It is possible to copy articles from you?

  32. bet365 says:

    hi I was fortunate to come cross your Topics in yahoo
    your topic is fine
    I obtain a lot in your blog really thanks very much
    btw the theme of you blog is really exceptional
    where can find it

Leave a Reply to sam waiseghoby Cancel reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *